Dohány termékek csomagolása

A dohányipari termékek csomagolása – legyen szó cigarettáról, szivarról vagy a finomra vágott dohányról, a legszigorúbb csomagolási előírásoknak megfelelően készül el.

Az irányelv előírásainak megfelelve a dohányzásra szánt dohánytermékek valamennyi csomagolási egységén és gyűjtőcsomagján kombinált egészségvédő figyelmeztetéseket kell feltüntetni.

A dohánytermék-irányelv hatálybalépésével szigorodtak a dohánytermékek csomagolásán feltüntetett termékismertetésre vonatkozó követelmények.

A csomagolási egység és a gyűjtőcsomagok címkézése, valamint maga a dohánytermék nem tartalmazhat olyan elemet vagy megoldást, amely a dohányterméket téves benyomást keltő módon reklámozza, fogyasztására ösztönöz.

Ugyanakkor a dohányzásra szánt dohánytermékek csomagolásán fel kell tüntetni a „A dohányzás halált okoz – szokjon le most!” vagy a „A dohányzás halált okoz!” általános figyelmeztetést, illetve „A dohányfüst több mint 70 rákkeltő anyagot tartalmaz.” tájékoztatást. Hogy az elrettentő képek, a megfelelő szöveg rákerüljön a termékre, nagyon fontos a jó minőség, amit a megfelelő nyomdatechnika tesz lehetővé, így az elrettentő marketing a megfelelően fog érvényesülni. Ráadásul az általános figyelmeztetésnek a felület 50%-át kell elfoglalnia. A csomagolást ezen kívül az is befolyásolja, hogy 2021 után a szabályozás szerint a dohányipari termékeknek egységes csomagolásba kell kerülnie, csupán a márkanév látszódik igazán, a korábbi marketing elemek eltűntek. A cigarettásdobozoknak most is számos kötelező elemük van, amiknek nincs közük a márkához. Az egészségvédelmi feliratok mellett ott van az egyszer használatos műanyag logó is, aminek szerepelnie kell.

További csomagolástípusaink