Mi a különbség az iparilag és az otthon komposztálható fóliák között?

Megosztás

Posted by: Gyalog Tibor Category: Lebomló csomagolások Comments: 0

Mi a különbség az iparilag és az otthon komposztálható fóliák között?

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem övezi a biológiai úton lebomló csomagolóanyagokat, amelyek komposztáló környezetben, otthoni vagy ipari körülmények között,  teljes egészében elenyésznek és káros anyagok hátrahagyása nélkül bomlanak le a természetben előforduló anyagokká.

A SIPOSPACK-nál nap mint nap foglalkozunk ilyen csomagolóanyagokkal, gyártásuk során számos tanulmány ismeretében alkalmazzuk ezeket a megoldásokat.

 

Szeretnénk, ha a partnereink, termékgyártók és a fogyasztók is jobban megismernék az ilyen anyagok természetét. Minél többet tudunk ezeknek az anyagoknak a tulajdonságairól, annál hatékonyabb és kreatívabb felhasználási módokkal rukkolhatunk elő. Így érhetjük el, hogy a jövőben egyre nagyobb teret nyerjenek a környezetbarát csomagolóanyagok.

Ipari komposztálás útján lebomló csomagolások

Ha biodegrálható csomagolásról beszélünk, akkor kétféle komposztálható anyagot különböztetünk meg. Az egyik az ún. politejsav (PLA), melyet növényekből állítanak elő. Elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből; kukoricából, rizsből vagy búzából lehet előállítani az anyag szerkezetét. Azontúl, hogy alkalmas arra, hogy csomagolóanyagot készítsünk belőle, gyakran ebből készülnek PLA alapú műanyag evőeszközök vagy poharak is.

Erről az anyagról fontos tudni, hogy speciális környezetben, ipari komposztálás útján kell komposztálni, ahol a magasabb hőmérséklet, páratartalom, illetve gőznyomás gond nélkül biztosítható. Ennek ellenére mi kíváncsiak voltunk arra, hogy otthoni környezetben hogyan bomlanak le a politejsavból készült csomagolóanyagok.

Otthoni környezetben lebomló csomagolások

Egy másik nagyon népszerű anyag a cellulóz alapú celofán, ami leginkább a műanyagfóliához hasonló kinézetű anyag. Természetes alapú szálakból készül és lebomlása megegyezik a papíréval, tehát háztartási körülmények között is komposztálható és így lesz része a körforgásos gazdaságnak.

Nemzetközi minősítő szervezetek jelöléseket dolgoztak ki a komposztálhatóság ellenőrzésére, szavatolására. Az ún. „OK Compost” jelölésű fóliák ipari körülmények között komposztálhatók. Ez azt jelenti, hogy szelektíven kell gyűjteni őket, majd ipari körülmények között lehet komposzttá alakítani.

Környezeti szempontból hatékonyabbak az „OK Compost HOME” minősítésű fóliák, amelyek akár otthoni komposztáló edényekben is lebomlanak. Továbbá léteznek „OK Compost SOIL” és „OK Compost Marine” jelölésű fóliák is, amelyek a talajba vagy a tengerbe kerülve maguktól lebomlanak.

A SIPOSPACK által forgalmazott alapanyagokról és ezzel kapcsolatos szolgáltatásainkról ezen a linken találnak bővebb információt olvasóink.

Nézd meg ezzel kapcsolatos kísérletünket is a SIPOS TV Youtube csatornáján:

*

Ha szeretnél inspirációt nyerni ahhoz, hogy milyen csomagolást válassz termékednek, kövesd Facebook és Instagram oldalunkat!

VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Amennyiben szívesen felzárkóznál a mai csomagolások egyik vezető irányzatával, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén.

 

 


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!