Hogyan készül a péksüteményes zacskó?

Megosztás

Posted by: Papp Noémi Category: Élelmiszer-ipari csomagolás, Lebomló csomagolások, Tasak gyártás, Újrahasznosítható csomagolások Comments: 0

Hogyan készül a péksüteményes zacskó?

Amikor az élelmiszer-áruházban a kenyérfélékhez érünk, automatikusan zacskó után nyúlunk. Talán bele sem gondolunk, hogy miért van rajta „ablak”, miért nem teljesen homogén a szerkezete. Arra pedig végképp nem, hogyan készül. Pedig szívesen eláruljuk!

Amikor egy kiflit, bagettet vagy kenyeret megvásárolunk, a világért sem tennénk csupaszon a kosárba vagy akár a kassza szalagra, nehogy szennyeződés érje!

Azt is elvárjuk, hogy senki se fogja meg puszta kézzel a pizzás táskát, kakaós csigát, amit mi akarunk hazavinni. A csomagolóanyag, amit választhatunk hozzájuk, mégsem egy átlagos nejlon zacskó, hanem egy igazán különleges szerkezetű tasak.

Különleges azért, mert ablakos, azaz van egy része, ami átlátszó – így a pénztáros gyorsan és higiénikusan (belenyúlás nélkül) láthatja, hogy mit és mennyit tettünk bele. Az ablakot, ha jobban megnézzük a szerkezetét, azt is láthatjuk, hogy aprócska lyukkal szórták meg. Vajon miért? Ez arra szolgál, hogy szellőzni tudjon a zacskó, ha ugyanis forró zsömlét teszünk bele, és lezárjuk, a nedvességtől az áru befülledhet. Az ablak anyagának lyukasztása maga a mikroperforálás. Igaz, technikailag mögötte nem valódi lyukasztás áll, a mikroperforálás inkább azt jelenti, hogy az anyagot több helyen átszúrják, pontosabban a fóliába beleégetik a lyukakat.

Erre az eljárásra azért van szükség,  mert ezzel a normál lyukasztás helyett a gép a lyukak körül keményebb olvadékot hoz létre. Ennek célja, hogy az anyag a lyuktól ne gyengüljön el, a kifli csücske se tudja kiszakítani, amikor belekerül. A jó csomagolás az élelmiszerpazarlást is csökkenteni tudja, hiszen a kenyér hosszabb ideig fogyasztható, mint e nélkül.

 

Három érdekesség

 

  1. Miből készül a tasak ablaka?

Leggyakrabban polipropilénból, ami ugyan műanyag, de teljes egészében újrahasznosítható! Ha otthon kettéválasztjuk a papírtól, és mindkettőt: azaz a műanyagot és a papírt is a saját gyűjtőjébe tesszük, nem károsítottuk a környezetünket! A celofántól sem kell megijedni, ha abból készülne az ablak, az is újrahasznosítható, ráadásul kitűnően komposztálható.

  1. Hogyan készül?

Az anyagtekercs, ami lehet polipropilén vagy celofán, felkerül egy speciális gépre, majd ezt a tüskés gyűrű „kilyukasztja” a kívánt sűrűségben. A hatalmas fóliatekercseket aztán méretre szabják, ezek kerülnek a papírtasak gyártóhoz, ahol a perforálatlan résszel tudják majd beragasztani a papírba.

  1. Mi az a Puk-Puk teszt?

Amikor a fólia mikroperforálása megtörtént, tesztelni kell a minőséget. Az ún. Puk-Puk teszt során, vagyis amikor kézzel megpróbálják elszakítani, azt vizsgálják és ellenőrzik: mennyire stabil a fólia, mennyire tudja elviselni, ha bele kerülő élelmiszer kinyomja, miközben ettől még nem szakadhat el.

 


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!