Hogyan készül a péksüteményes zacskó?
Amikor az élelmiszer-áruházban a kenyérfélékhez érünk, automatikusan zacskó után nyúlunk. Talán bele sem gondolunk, hogy miért van rajta „ablak”, miért nem teljesen homogén a szerkezete. Arra pedig végképp nem, hogyan készül. Pedig szívesen eláruljuk!
Amikor egy kiflit, bagettet vagy kenyeret megvásárolunk, a világért sem tennénk csupaszon a kosárba vagy akár a kassza szalagra, nehogy szennyeződés érje!
Azt is elvárjuk, hogy senki se fogja meg puszta kézzel a pizzás táskát, kakaós csigát, amit mi akarunk hazavinni. A csomagolóanyag, amit választhatunk hozzájuk, mégsem egy átlagos nejlon zacskó, hanem egy igazán különleges szerkezetű tasak.
Különleges azért, mert ablakos, azaz van egy része, ami átlátszó – így a pénztáros gyorsan és higiénikusan (belenyúlás nélkül) láthatja, hogy mit és mennyit tettünk bele. Az ablakot, ha jobban megnézzük a szerkezetét, azt is láthatjuk, hogy aprócska lyukkal szórták meg. Vajon miért? Ez arra szolgál, hogy szellőzni tudjon a zacskó, ha ugyanis forró zsömlét teszünk bele, és lezárjuk, a nedvességtől az áru befülledhet. Az ablak anyagának lyukasztása maga a mikroperforálás. Igaz, technikailag mögötte nem valódi lyukasztás áll, a mikroperforálás inkább azt jelenti, hogy az anyagot több helyen átszúrják, pontosabban a fóliába beleégetik a lyukakat.
Erre az eljárásra azért van szükség, mert ezzel a normál lyukasztás helyett a gép a lyukak körül keményebb olvadékot hoz létre. Ennek célja, hogy az anyag a lyuktól ne gyengüljön el, a kifli csücske se tudja kiszakítani, amikor belekerül. A jó csomagolás az élelmiszerpazarlást is csökkenteni tudja, hiszen a kenyér hosszabb ideig fogyasztható, mint e nélkül.
Három érdekesség
-
Miből készül a tasak ablaka?
Leggyakrabban polipropilénból, ami ugyan műanyag, de teljes egészében újrahasznosítható! Ha otthon kettéválasztjuk a papírtól, és mindkettőt: azaz a műanyagot és a papírt is a saját gyűjtőjébe tesszük, nem károsítottuk a környezetünket! A celofántól sem kell megijedni, ha abból készülne az ablak, az is újrahasznosítható, ráadásul kitűnően komposztálható.
-
Hogyan készül?
Az anyagtekercs, ami lehet polipropilén vagy celofán, felkerül egy speciális gépre, majd ezt a tüskés gyűrű „kilyukasztja” a kívánt sűrűségben. A hatalmas fóliatekercseket aztán méretre szabják, ezek kerülnek a papírtasak gyártóhoz, ahol a perforálatlan résszel tudják majd beragasztani a papírba.
-
Mi az a Puk-Puk teszt?
Amikor a fólia mikroperforálása megtörtént, tesztelni kell a minőséget. Az ún. Puk-Puk teszt során, vagyis amikor kézzel megpróbálják elszakítani, azt vizsgálják és ellenőrzik: mennyire stabil a fólia, mennyire tudja elviselni, ha bele kerülő élelmiszer kinyomja, miközben ettől még nem szakadhat el.