A Nap energiájával születnek az újrahasznosítható csomagolások

Megosztás

Posted by: Papp Noémi Category: Hírek, Lebomló csomagolások, Újrahasznosítható csomagolások Comments: 0

A Nap energiájával születnek az újrahasznosítható csomagolások

A Sipospack Kft. már 2015 óta használja a Nap energiáját, akkor telepítette a napelemeket a cég tetejére. A kiépített rendszer ötven kilowattnyi napelemet termel naponta.

 

Nagyobb ipari létesítményekben, üzemekben nagyon sok gépet kell árammal ellátni és ez komoly áramfogyasztási vonzattal jár. Így van ez a Sipospack Kft. esetében is, épp ezért elsők között gondolt rá, hogy napelem rendszer kiépítésével teszi hatékonyabbá a működését. A napelemek által termelt áramot felhasználva csökkentheti a költségeit, illetve a zöld energia környezetvédelmi szempontból is fontos. A megújuló energiából készítik a környezetbarát csomagolásokat, amelyek újrahasznosíthatóak és lebomlóak.

 

– A Sipospack Kft. 2015-ben kérte, hogy építsük ki a napelem rendszerét – emlékszik vissza a kezdetekre Beleznai Orsolya a Wagner Solar Hungária Kft. marketing vezetője. – Amit akkor ajánlottunk, a Solarer Inverter – extra okos rendszernek számított. Optimalizátorokkal egészítettük ki, így egy általános rendszerhez képest több napenergiát lehet vele hasznosítani. A rendszer biztonságosabb a korábbiaknál, minden egyes napelemről pontos adatot tud szolgáltatni, melyik mennyi energiát termel.  Magasabb a garancia ideje, míg más rendszer esetében ez öt év, ennél tizenkettő.

Napközbeni gyártásnál célszerű kialakítani

A Sipospack Kft. munkarendjében a gépek nappal fogyasztanak, így a napelemek által termelt áramot azonnal fel tudják használni. és nem kell az áramszolgáltató hálózatára támaszkodniuk munkaidőben. Mára már jól látszik, hogy a cég éves energiafelhasználásának közel 40%-kát biztosítja a napelem, ez nagyon jó eredménynek számít. A gyártóüzemben a gépek üzemeltetéséhez nagyon sok energiára van szükség, számít, hogy ez megújuló forrásból származzon. A rendszer bővíthető, erre szükség is lesz a közeljövőben, hiszen a cég sóskúti telephelye, gyártócsarnoka bővülni fog – a napelem park is a négyszeresére fog várhatóan nőni.

A mai energiaárak mellett egy ilyen beruházás 2-3 év alatt már megtérül, sokkal hamarabb, mint régen, amikor ehhez tíz év is kellett. A jelenlegi szabályozások értelmében a napelem rendszereket csak a saját fogyasztás kiváltására lehet használni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a napelemek által megtermelt, de fel nem használt energiát nem lehet visszatáplálni a közüzemi hálózatba. Csak és kizárólag a saját fogyasztás kiváltására fordítható. Ennek megvalósulásához szükség van a visszwatt védelemre, ahol az inverter az adott fogyasztás kiváltásához igazítja a napelemek termelését. Még a Sipospack Kft. 2015-ben 250 wattos napelemeket telepítette, és 200 darabra volt szükség, addig a másik telephelyen, Herceghalmon, néhány évvel később, már a 450 kw-os napelemek kerültek előtérbe, és ott már elég volt 127 darab. Ennyit változott a technológia néhány év alatt.


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!