Mire gondoljunk, ha újrahasznosítható csomagolást készítünk?

Megosztás

Posted by: Papp Noémi Category: Hírek, Újrahasznosítható csomagolások Comments: 0

Mire gondoljunk, ha újrahasznosítható csomagolást készítünk?

A csomagolásnak az alapvető funkciók mellett: megfelelő termékvédelem, könnyű szállíthatóság, optimális tárolás – még illeszkednie kell a legkorszerűbb válogatási és újrafeldolgozási folyamatokhoz is. Erre előre kell gondolni, illetve az is számít, milyen alapanyagot szeretnénk újrahasznosítani.

A műanyagokat kétféleképpen lehet újrahasznosítani: az „alapanyanyagkénti” vagy „mechanikai” újrahasznosítás olyan fizikai kezelési folyamatokat jelent, amelyek során a polimerek az alapvető kémiai szerkezetüket megőrzik. Ebben az esetben a műanyaghulladékot előbb szétválogatják, tisztításnak vetik alá, a lehetséges szennyeződéseket eltávolítják, aprítják, majd újraolvasztják vagy új anyaggá keverik. A másik mód, ha „kémiai újrahasznosítást” választjuk: ennek során a polimert kémiai úton alacsony molekulatömegű vegyületekké bontják, tisztítják, majd ismételten polimerizálják. Az „alapanyagkénti újrahasznosítás” átfogó kifejezése egyaránt magában foglalja a mechanikai és a nyers-anyag-újrafeldolgozást.

Sok múlik a válogatáson

A későbbi újrafeldolgozási folyamat szempontjából a legfontosabb a válogatás, illetve a válogatási technológia, ezért az újrahasznosítási szemléletű tervezés elsődleges célja, hogy lehetővé tegye az egyértelmű anyagosztályozását. A műanyagtípusok szétválogatásához a következő szokványos technológiákat használják: mágneses válogatás, indukciós szeparátor, közeli infravörös spektroszkópia (NIR), flotációs úsztatás. A műanyagok újrafeldolgozása során a közeli infravörös spektroszkópia alapú válogatás alapvető fontosságú a csomagolószer anyagfrakciója szerinti helyes [elsődleges] szétválogatáshoz. Ha az anyag felismerése nem lehetséges, akkor a csomagolószer nem sorolható a megfelelő anyagáramhoz, és/vagy nem a megfelelő helyre kerül, vagy a válogató visszautasítja. Ez a probléma fordul elő például akkor, amikor egy palack teljes felületét sleeve fóliaövvel látták el és annak anyaga nem egyezik meg a palackéval és/vagy az övet a teljes felületén megnyomtatták, így a palack anyagszíne nem azonosítható, így nem rendelhető a megfelelő anyagáramhoz. Hasonló problémák merülnek fel a szén pigmentek (fekete) használatával, amely elnyeli az infravörös sugarat és így megakadályozza az anyag azonosítását.

Mi számít még?

A második fontos megkülönböztető jellemző az anyagspecifikus sűrűség. A különböző típusú műanyagok eltérő sűrűséggel rendelkeznek, ezt a válogatási technológiában szintén felhasználják a megkülönböztetésre. Ha az egyes műanyagtípusoknak a sűrűségét mesterségesen megváltoztatják (pl. olyan sűrűségnövelő adalékanyagok hozzáadásával, amik a PP sűrűségét 1 g/cm3 fölé növelik), akkor a válogatási eljárás már nem használható a szokásos formában, mivel az anyag megkülönböztető jellemzője megváltozott. A meghatározó határérték az 1 g/cm3 feletti vagy alatti sűrűség. A PET palackok sűrűsége általában 1 g/cm3 érték felett van, a HDPE-ből készült záróelem és a PP-ből készült címke sűrűsége viszont 1 g/cm3 alatti.

Ennek a különbségnek köszönhetően a válogatás nagyon hatékonyan és egyszerűen elvégezhető az úgynevezett ülepítő-lebegtető-felúsztató tartályos módszerrel. A lebegtetés egy sűrűségalapú szétválasztási folyamat, amelyben az aprított műanyag pelyheket szétválasztják, általában vízzel, mint lebegtetőanyaggal. Ily módon az 1 g/cm3-nál kisebb sűrűségű polimerek (pl. PP, PE) viszonylag könnyen szétválaszthatók a nagyobb sűrűségű műanyagoktól (pl. PET, PS, PVC). Jelenleg számos kutatási projekt dolgozik a kémiai újrahasznosítás kérdésén. Várható, hogy az elkövetkező néhány évben a kémiai újrahasznosítási eljárásokat is széles körben fogják alkalmazni. Az újrahasznosítást nagyban megkönnyíti, ha az anyag egynemű, mint a háromrétegű polipropilén, ami a Sipospack Kft. kínálatában már szerepel, és amelyeket partnereinek is ajánlja. Ez ugyanis teljes mértékben újrahasznosítható, ugyanakkor rendelkezik a csomagolóiparban elvárt tulajdonságokkal is, mint a magas gázzáró vagy erős aromazáró képesség, klórmentes, könnyen lehet rá nyomtatni, laminálható, pasztörizálható.

A cikk forrása: Csomagolástervezés újrahasznosításra


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!