Újrahasznosítható csomagolásokra van szüksége a környezetünknek

Posted by: Gyalog Tibor Category: Alapanyag forgalmazás, Állateledel csomagolás, Dohány termék csomagolás Comments: 0

Újrahasznosítható csomagolásokra van szüksége a környezetünknek

Újrahasznosítás vagy hasznosítás?

A csomagolóiparban az újrahasznosítás arra utal, hogy a már felhasznált csomagolóanyagból ismét nyersanyagot készítünk, míg a hasznosítás esetében a csomagolás vagy csomagolóanyag használati célja változik meg.

Az Európai Unió csomagolásokra vonatkozó irányelve szerint csak olyan csomagolást lehet gyártani és forgalomba hozni, ami valamilyen formában hasznosítható vagy újrahasznosítható.

A hasznosíthatóság 3 kategóriája

Anyagában újrahasznosítható csomagolások

Az anyagában újrahasznosítható csomagolások egyneműek, azaz egyféle műanyagból készülnek. (Pl. polipropilén) Ez azt jelenti, hogy a szelektíven begyűjtött csomagolásokból újrahasznosított granulátumot készíthetünk, amiből pedig újra valamilyenféle csomagolás készíthető. Az egynemű csomagolások tehát 100%-ban újrahasznosítható csomagolások.

Évtizedek óta a hazai csomagolóipar szereplői vagyunk és a SIPOSPACK-nál az egynemű alapanyagokra helyezzük a hangsúlyt. Évi 4000 tonna fóliát forgalmazunk nyomdák, csomagolóanyag gyártók, és nagyipari végfelhasználók részére.

Égetéssel energiát adó csomagolások

A legtöbb nem egynemű műanyagból készülő csomagolás ebbe a kategóriába sorolható, hisz a hegesztés útján összeforrasztott műanyagok már nem alkalmasak az újrahasznosításra. (Persze a hasznosításra igen.) Illetve azok a csomagolások is idetartoznak, amelyek használatuk után szennyezettnek számítanak (pl. olajos vagy zsíros termékek), így újrahasznosított granulátum nem készíthető belőlük.

Fontos megjegyezni, hogy ezeket a csomagolásokat megfelelő ipari körülmények között égetik el, kizárólag energia termelési céllal, miközben olyan szűrőket alkalmaznak, amelyek meggátolják a további terhelést a környezetre.

Megfelelő körülmények között komposztálható

Ha biodegrálható csomagolásról beszélünk, akkor leggyakrabban az ún. politejsav (PLA) anyagra gondolunk, melyet növényekből állítanak elő. Elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből; kukoricából, rizsből vagy búzából lehet előállítani az anyag szerkezetét. Azontúl, hogy alkalmas arra, hogy csomagolóanyagot készítsünk belőle, gyakran ebből készülnek PLA alapú műanyag evőeszközök vagy poharak is.

Ezek az anyagok speciális környezetben, ipari komposztálás útján komposztálhatóak, ahol a magasabb hőmérséklet, páratartalom, illetve gőznyomás gond nélkül biztosítható.

Az újrahasznosítás mítosza

„Történelmének legnagyobb kihívása előtt áll az emberiség: mindössze néhány évünk maradt megfékezni a globális felmelegedést. Mégis, nagyon sokszor, amikor környezetvédelemről beszélünk, a műanyaghulladék kezelését, újrahasznosítását értjük alatta, pedig ennek minimális a hatása a klímaváltozásra. Mi lehet ennek az oka?” 

A SIPOSPACK által forgalmazott alapanyagok

A SIPOSPACK által forgalmazott alapanyagokról és ezzel kapcsolatos szolgáltatásainkról ezen a linken találnak bővebb információt olvasóink.

  • 100% egynemű proliplilén (PP)
  • polietilén (PLA)
  • poliészter (PET)

*

Ha szeretnél inspirációt nyerni ahhoz, hogy milyen csomagolást válassz termékednek, kövesd Facebook és Instagram oldalunkat!

VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Amennyiben szívesen felzárkóznál a mai csomagolások egyik vezető irányzatával, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén.


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!