Digitális vagy flexónyomtatás? Mi a különbség?

Megosztás

Posted by: Gyalog Tibor Category: Állateledel csomagolás, Digitális nyomtatás, Dohány termék csomagolás, Flexo nyomtatás Comments: 0

Digitális vagy flexónyomtatás? Mi a különbség?

IPrint nyomdánkban a digitális nyomtatási technológia alkalmazása mellett flexónyomtatással is foglalkozunk, így gyakran felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a két nyomtatási technológia között.

A flexónyomtatás technológiája

flexónyomtatás a magasnyomás egyik fajtája, mely esetén a nyomtatás egy tekercsről történik. A festékátadás tökéletességét pedig a „raszterhenger” a nyomóformával való érintkezése határozza meg.

A flexónyomtatás szabadalmát már 1853-ban bejegyezték az Egyesült Államokban, 1890 óta pedig a gyakorlatban is alkalmazni kezdték. 1905-től pedig francia innováció hatására szintetikus anilinfestéket kezdtek használni a nyomtatáshoz, ami olcsóbbá tette a technológia alkalmazását.

Nevét onnan kapta, hogy a nyomtatás során egy rugalmas (flexibilis) nyomóformát használnak, ami sok esetben gumiból vagy műanyagból készül. A flexónyomtatás gyorsan száradó festékkel történik, illetve a nyomóforma (klisé) elkészítése időigényes, ezért leginkább nagyobb példányszámú nyomtatás során használják ezt a technológiát. Nem véletlen, hogy a csomagolóiparban ez a legelterjedtebb nyomtatási forma, ahol nem ritka a magas szériaszám.

A flexónyomtatás előnye

A flexónyomtatás egyik előnye pont az egyik “hátrányából” fakad: azaz a magas példányszámmal való munka gazdaságossá teszi a nyomtatást, hisz az egy darabra levetített költség alacsonyan tartható vele.

Viszont nem csak gazdasági okokból érdemes a flexónyomtatást választani, hanem akkor is, ha a festéket papír helyett olyan különlegesebb anyagokra viszik fel, mint pl. a nyújtható fóliákszálas anyagokhullámlemezekkartonok vagy alumínium.

Jellemzően az édesipar termékcsomagolásait (pl. szaloncukor csomagolás) is a flexónyomtatás technológiájával készítik, de a gógyszeriparban használt ún. bliszter csomagolásra (a tabletták adagolását segítő vékony alumínium fólia) is így viszik fel a kívánt festéket.

A digitális nyomtatás technológiája

A digitális nyomtatás technológiájának köszönhetően nincs szükség nyomóforma (klisé) készítésére, hisz a nyomtatás egy digitálisan előállított PDF fájl segítségével történik. Ezáltal a grafikai módosítások rugalmasan és korlátlanul elvégezhetők.

A Magyarországon egyedülálló HP Indigo 20000-es gépünknek köszönhetően egyszerűen és nagyon rövid idő alatt készítjük el ügyfeleink termékeik csomagolását.

A digitális nyomtatás előnye

A kis példányszámú nyomtatás lehetővé teszi azt, hogy a piacra jutás gyors és egyszerű legyen, illetve azt, hogy partnereink a termékeiket könnyen prezentálják kiállításokon vagy egyéb promóciós események során.

Az öntapadós címkézés helyett érdemes digitális nyomtatás útján készülő csomagolást választani, hisz ezzel sok időt és energiát spórolhatunk meg. Az ügyfelek és a fogyasztók visszajelzése alapján megrendelőink a csomagolások megjelenését személyre szabottan bármilyen verziószámban kérhetik és azt bármikor megváltoztathatják a tökéletes végeredmény érdekében.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Amennyiben szívesen felzárkóznál a mai csomagolások egyik vezető irányzatával, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén.

☎️  IRODÁNK HÍVÁSA EGY KATTINTÁSSAL


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!