Hollandiában magyar burgonya csomagolás
Első hallásra furcsának tűnhet, hogy mi értelme van becsomagolni a friss zöldséget és gyümölcsöt, ha van mód arra, hogy elkerüljük a felesleges csomagolások használatát. Pedig a legmodernebb technológiát és anyagokat alkalmazva pont, hogy a fenntarthatóságot szolgálja a megfelelő csomagolás.
Mit tanulhatunk a hollandoktól?
A Benelux államok boltjaiban, mint pl. Hollandiában is azt látjuk, hogy a friss árut (főleg a zöldséget és gyümölcsöt) nem ömlesztve, hanem becsomagolva kínálják. Ennek egyszerű oka: az élelmiszer pazarlás csökkentése.
Az ideálisan lézerperforált fóliák lehetővé teszik, hogy ezek a termékek, mint a burgonya is jóval hosszabb ideig eltarthatóak legyenek, aminek köszönhetően több tonnányi kidobásra kerülő étel menthető meg.
Ráadásul a legtöbb zöldség és gyümölcs csomagolása tisztítás nélkül azonnal újrahasznosítható, amit továbbértékesítve újabb termékek (pl. autóalkatrészek) hozhatók létre. Így állítható tehát az egynemű műanyag és a tökéletes lézerperforáció a fenntarthatóság szolgálatába.
Holland kutatók kiszámolták, hogy milyen ventilációra van szükség a burgonya több hónapos frissentartásához. A legprecízebb technológiánknak köszönhetően, lézerperforáció segítségével biztosítjuk a termék tökéletes szellőzését.
Hollandiában magyar csomagolás
Egy másik jelenség – a zöldségek, gyümölcsök és pékáruk mellé kihelyezett műanyag zacskók eltűnése is befolyásolja azt, hogyan értékesíthetőek jól és fenntarthatóan a boltokban ezek a termékek.
Ez azt jelenti, hogy a minőségi és kényelmes vásárlói élmény megtartása érdekében új környezetbarát megoldásokat kell keresni.
Legújabb munkánk során – holland partnerünkkel együttműködve – az volt a feladatunk, hogy friss burgonya számára készítsünk olyan újrahasznosítható csomagolást, ami képes hosszabb ideig frissen tartani a benne lévő terméket.
Több hónapos eltarthatóság biztosítása lézerperforációval
A megoldást az egynemű és újrahasznosítható csomagolások hozhatják el. Gyakori anyagszerkezetek a BOPP és a CastPP használata. Ezen anyagok különbségéről korábban ebben a blog-bejegyzésben írtunk részletesen.
Az egynemű fóliák megfelelően perforálva (makró- vagy lézerperforációval) kitűnő és arányos szellőzést biztosít az egyébként gyorsan romlandó áruk számára.
A „ledig” csomagolást kiváltva további számos funkcióval elláthatjuk csomagolásunkat.
A BOPP anyagszerkezet alkalmazása
A burgonyák csomagolása esetén „antifogos” (páramentesített) BOPP anyagszerkezetet használtunk. A BOPP fóliák “biaxiálisan orientált” fóliák, azaz a fóliát hossz, majd kereszt irányban nyújtják, ezáltal a mérete megnő, azonban vastagsága és kereszt irányú szakító szilárdságuk csökken. Fontos tulajdonsága, hogy a kétirányú nyújtás során az anyag sokkal merevebbé válik, nem úgy, mint a “hagyományos” CastPP fólia esetében.
A BOPP fólia használata nem véletlen az egyik legelterjedtebb csomagolóanyag megoldás az élelmiszeriparban, hisz eredetileg a cellulóz alapú celofán (növényi sejtfal alapanyag) kiváltására alkalmazták, mivel az korábban nem volt hegeszthető. Ma már egyébként erre van megoldásunk.
Azonban később világossá vált, hogy a BOPP fóliák azontúl, hogy merevek (így jól védik a terméket), könnyen hegeszthetőek, illetve a különböző védőgázokkal tartósított termékek számára is a leginkább megfelelő csomagolóanyagról van szó.
SIPOSPACK vállalatunktól raktárkészletről elérhető és rendelhető BOPP fólia.
*
Ha szeretnél inspirációt nyerni ahhoz, hogy milyen csomagolást válassz termékednek, kövesd Facebook és Instagram oldalunkat!
VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!
Amennyiben szívesen felzárkóznál a mai csomagolások egyik vezető irányzatával, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén.