Hollandiában magyar burgonya csomagolás

Megosztás

Posted by: Gyalog Tibor Category: Alapanyag forgalmazás, Élelmiszer-ipari csomagolás, Újrahasznosítható csomagolások Comments: 0

Hollandiában magyar burgonya csomagolás

Első hallásra furcsának tűnhet, hogy mi értelme van becsomagolni a friss zöldséget és gyümölcsöt, ha van mód arra, hogy elkerüljük a felesleges csomagolások használatát. Pedig a legmodernebb technológiát és anyagokat alkalmazva pont, hogy a fenntarthatóságot szolgálja a megfelelő csomagolás.

Mit tanulhatunk a hollandoktól?

A Benelux  államok boltjaiban, mint pl. Hollandiában is azt látjuk, hogy a friss árut (főleg a zöldséget és gyümölcsöt) nem ömlesztve, hanem becsomagolva kínálják. Ennek egyszerű oka: az élelmiszer pazarlás csökkentése.

Az ideálisan lézerperforált fóliák lehetővé teszik, hogy ezek a termékek, mint a burgonya is jóval hosszabb ideig eltarthatóak legyenek, aminek köszönhetően több tonnányi kidobásra kerülő étel menthető meg.

Ráadásul a legtöbb zöldség és gyümölcs csomagolása tisztítás nélkül azonnal újrahasznosítható, amit továbbértékesítve újabb termékek (pl. autóalkatrészek) hozhatók létre. Így állítható tehát az egynemű műanyag és a tökéletes lézerperforáció a fenntarthatóság szolgálatába.

Holland kutatók kiszámolták, hogy milyen ventilációra van szükség a burgonya több hónapos frissentartásához. A legprecízebb technológiánknak köszönhetően, lézerperforáció segítségével biztosítjuk a termék tökéletes szellőzését.

Hollandiában magyar csomagolás

Egy másik jelenség – a zöldségek, gyümölcsök és pékáruk mellé kihelyezett műanyag zacskók eltűnése is befolyásolja azt, hogyan értékesíthetőek jól és fenntarthatóan a boltokban ezek a termékek.

Ez azt jelenti, hogy a minőségi és kényelmes vásárlói élmény megtartása érdekében új környezetbarát megoldásokat kell keresni.

Legújabb munkánk során – holland partnerünkkel együttműködve – az volt a feladatunk, hogy friss burgonya számára készítsünk olyan újrahasznosítható csomagolást, ami képes hosszabb ideig frissen tartani a benne lévő terméket.

Több hónapos eltarthatóság biztosítása lézerperforációval

A megoldást az egynemű és újrahasznosítható csomagolások hozhatják el. Gyakori anyagszerkezetek a BOPP és a CastPP használata. Ezen anyagok különbségéről korábban ebben a blog-bejegyzésben írtunk részletesen.

Az egynemű fóliák megfelelően perforálva (makró- vagy lézerperforációval) kitűnő és arányos szellőzést biztosít az egyébként gyorsan romlandó áruk számára.

A „ledig” csomagolást kiváltva további számos funkcióval elláthatjuk csomagolásunkat.

A BOPP anyagszerkezet alkalmazása

A burgonyák csomagolása esetén „antifogos” (páramentesített) BOPP anyagszerkezetet használtunk. A BOPP  fóliák “biaxiálisan orientált” fóliák, azaz a fóliát hossz, majd kereszt irányban nyújtják, ezáltal a mérete megnő, azonban vastagsága és kereszt irányú szakító szilárdságuk csökken. Fontos tulajdonsága, hogy a kétirányú nyújtás során az anyag sokkal merevebbé válik, nem úgy, mint a “hagyományos” CastPP fólia esetében.

BOPP fólia használata nem véletlen az egyik legelterjedtebb csomagolóanyag megoldás az élelmiszeriparban, hisz eredetileg a cellulóz alapú celofán (növényi sejtfal alapanyag) kiváltására alkalmazták, mivel az korábban nem volt hegeszthető. Ma már egyébként erre van megoldásunk.

Azonban később világossá vált, hogy a BOPP fóliák azontúl, hogy merevek (így jól védik a terméket), könnyen hegeszthetőek, illetve a különböző védőgázokkal tartósított termékek számára is a leginkább megfelelő csomagolóanyagról van szó.

SIPOSPACK vállalatunktól raktárkészletről elérhető és rendelhető BOPP fólia.

*

Ha szeretnél inspirációt nyerni ahhoz, hogy milyen csomagolást válassz termékednek, kövesd Facebook és Instagram oldalunkat!

VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Amennyiben szívesen felzárkóznál a mai csomagolások egyik vezető irányzatával, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén.


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!