A csomagolóanyagok szendvics szerkezete

Megosztás

Posted by: Gyalog Tibor Category: Élelmiszer-ipari csomagolás, Hírek, Tasak gyártás, Újrahasznosítható csomagolások Comments: 0

A csomagolóanyagok szendvics szerkezete

Egy korábbi bejegyzésünkben és a SIPOS TV videójában már foglalkoztunk azzal, mit jelentenek a különböző fólia típusok, milyen tulajdonságai vannak, hogyan lehet újrahasznosítani. A mai blog bejegyzésünk a csomagolóanyagok szendvics szerkezetét mutatja be.

Mit jelent a szendvics szerkezet a csomagolástechnikában?

A szendvics szerkezeten azt értjük, hogy a csomagolóanyag többféle rétegből áll össze. Tényleg úgy, mint egy valódi szendvics: ami állhat mondjuk kenyérből, vajból, szalámiból, sajtból és újra kenyérből. A csomagolóanyagok is állhatnak külső, belső és akár középső rétegből is, a leggyakoribb a három és kétrétegű szendvicsszerkezet. Az egyes rétegek azonban más és más tulajdonsággal rendelkeznek. A Sipospack ezeket a különböző fóliákat egymáshoz ragasztja, laminálja, így jönnek létre a csomagolóanyagok szendvics szerkezetei.

Mit tudnak az egyes fóliatípusok?

A leggyakoribb szendvics szerkezet a csomagolóanyagoknál, amikor a külső réteg egy PP fóliából áll, a középső réteg metallizált PET fólia, a belső réteg pedig PE fólia. A polietélin műanyag tulajdonsága, hogy jól olvad, lágy. A középső réteg olyan fólia, amelynek erősebb gáz-, oxigén, esetleg fényzáró tulajdonsága van. A külső réteg klasszikus esetben vékony, ugyanakkor vizuálisan mutatós része a csomagolásnak. A poliészter azért is gyakori ezekben a szerkezetekben, mert jól tűri a hőt, amikor a csomagolást lezárják, összehegesztik az összeállított, több szerkezetű csomagolást, akkor a külső réteg nem olvad meg, csak belül.

Több anyagból vagy egyből?

Ezeknek a hagyományos, triplex, azaz háromrétegű laminátumoknak az a hátránya, hogy többféle anyagból állnak össze, és ezeket az anyagokat nehéz külön választani, később nem lehet újrahasznosítani. A csomagolóipari szakma épp ezért már létrehozta azokat a speciális fóliákat, ahol egyfajta alapanyagból lehet ezt a három különböző tulajdonságot megvalósítani, a Sipospack is dolgozik ezekkel. Ezeket a fóliáinkat egynemű, de többrétegű csomagolásokhoz is használjuk, mindig az adott termék határozza meg, milyen csomagolásra van szükség.

Az egynemű anyagból készült csomagolás előnyei

Ha egynemű a csomagolás, azaz mondjuk 100%-ban polipropilénből készül, akkor ráadásul teljes mértékben újrahasznosítható, ugyanakkor rendelkezik a csomagolóiparban elvárt tulajdonságokkal is, mint a magas gázzáró vagy erős aromazáró képesség, klórmentes, könnyen lehet rá nyomtatni, laminálható, pasztörizálható. Megjelenésében ez a típus lehet átlátszó, fehér vagy metallizált, azaz fémmel bevont. Szintén könnyen reciklálható szendvics szerkezetű csomagolás készíthető többrétegű polietilén fóliákból. A PE csomagolásra jellemző, hogy könnyű, jól alakítható, magas szilárdságú, ráadásul ellenálló a vegyszerekkel vagy a nedvességgel szemben. Az élelmiszeriparban elsősorban tejtermékek, gyümölcslevek, pékáruk, és fagyasztott élelmiszerek csomagolásához ajánljuk.


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!