A polietilén (PE) fólia jelentése és előnye újrahasznosíthatóság szempontjából

Megosztás

Posted by: Gyalog Tibor Category: Újrahasznosítható csomagolások Comments: 0

A polietilén (PE) fólia jelentése és előnye újrahasznosíthatóság szempontjából

Korábbi bejegyzéseinkben és a SIPOS TV videóiban bemutattuk nektek néhány újrahasznosítható műanyag tulajdonságait, ezzel is segítve ügyfeleinket a környezetvédelmi szempontból megfelelő és tudatos döntések meghozatalában.

A mai blog-bejegyzésünkben a polietilén műanyag tulajdonságairól és újrahasznosításának módjáról írtunk nektek.

Újrahasznosítható műanyagok

A kereskedelemben leggyakrabban használt újrahasznosítható műanyagok a következők:

  • PET (polietilén-tereftalát)
  • PP (polipropelén)
  • PE (polieitén)
    • HDPE (nagy sűrűségű polietilén)
    • LDPE (kis sűrűségű polietilén)

A polietilén, mint újrahasznosítható műanyag

A polietilén fólia az egyik legelterjedtebb újrahasznosítható műanyag az élelmiszeripar piacán. Leggyakrabban a boltok és szupermarketek „ledig” (előre be nem csomagolt) árui mellett találjuk meg őket átlátszó „műanyag zacskó” formájában.

A polietilén egy igen könnyen előállítható műanyag és kifejezetten alkalmas az élelmiszeripari termékek csomagolására. Ez az anyag egy részben kristályos, hőre lágyuló műanyag, azonban fehéredés nélkül alakítható.

A polietilén kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. Mivel magas ütés-, kopás és rendkívül hidegálló anyagról van szó, így a különböző mikroorganizmusoknak és az UV fénynek is ellenáll.

Jóllehet az előállítása olcsó, mégis egyre gyakrabban kérnek érte pénzt tőlünk a boltokban. Ezt a döntést főleg környezetvédelmi és társadalmi okokból hozzák meg, hogy érzékeljük, a műanyagok nem jól kezelve rossz hatással is lehetnek a környezetünkre.

SIPOSPACK az élelmiszer-pazarlás ellen

Megdöbbentő, de évente kb. 1 millió 800 ezer tonna élelmiszert dobunk ki csomagolásával együtt. (Heti Napló Sváby Andrással)

Ahhoz, hogy a műanyagot újra tudjuk hasznosítani, megfelelően gyűjtve és a megfelelő módon kell „megszabadulnunk” tőle. A műanyag szó hallatán még mindig sokan viszolyognak. Holott a legfenntarthatóbb anyagok közé sorolható anyagról van szó.

Amíg számos természetes anyag (pl. fa, fémek) pótolhatatlan mértékben kerülnek felhasználásra, a megfelelő műanyagok (pl. az általunk forgalmazott anyagok), 1) számos alkalommal újrahasznosíthatók, 2) valamilyen formában újra felhasználhatók 3) vagy iparilag komposztálhatók, azaz lebontható állapotba hozhatók.

További érdekes cikkekért olvasd el korábbi blog-bejegyzéseinket is.

VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Amennyiben szívesen felzárkóznál a mai csomagolások egyik vezető irányzatával, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén.


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!