Mi a különbség a Bopp és a CastPP fólia között?

Megosztás

Posted by: Gyalog Tibor Category: Alapanyag forgalmazás Comments: 0

Mi a különbség a Bopp és a CastPP fólia között?

Mit jelent egyáltalán az, hogy PP fólia?

A hagyományos és jól nyúló CPP fólia

A propilén (PP) polimerizációjával előállított, főként fóliagyártásban hasznosított hőre lágyuló műanyag, ami nyomdai hengerek segítségével veszi fel végső „öntött” (angolul: cast) formáját. Ez az anyag lágy, nyúlós és könnyen hegeszthető, ami alkalmassá teszi, hogy megfelelő csomagolást készítsünk belőle bármely termék számára. További sarkalatos előnye, hogy megfelelően gyűjtve 100%-ban újrahasznosítható.

A PP csomagolás segítségével partnereink piaci előnyre tehetnek szert és felvehetik a versenyt a kevésbé környezetbarát csomagolásban értékesített termékekkel szemben.

Azonban fontos figyelembe venni azt, hogy a CPP fólia lágyságából adódóan nem alkalmazható flowpack csomagoló töltőgépeken, azaz a háthegesztett csomagolási megoldások nem kivitelezhetők ezen a típuson.

A kétirányban nyújtott BOPP fólia

A BOPP  fóliák „biaxiálisan orientált” fóliák, azaz a fóliát hossz, majd kereszt irányban nyújtják, ezáltal a mérete megnő, azonban vastagsága és kereszt irányú szakító szilárdságuk csökken. Fontos tulajdonsága, hogy a kétirányú nyújtás során az anyag sokkal merevebbé válik, nem úgy, mint a „hagyományos” CastPP fólia esetében.

A BOPP fólia használata nem véletlen az egyik legelterjedtebb csomagolóanyag megoldás az élelmiszeriparban, hisz eredetileg a cellulóz alapú celofán (növényi sejtfal alapanyag) kiváltására alkalmazták, mivel az korábban nem volt hegeszthető. Ma már egyéknént erre van megoldásunk. Azonban később világossá vált, hogy a BOPP fóliák azontúl, hogy merevek (így jól védik a terméket), könnyen hegeszthetőek, illetve a különböző védőgázokkal tartósított termékek számára is a leginkább megfelelő csomagolóanyagról van szó.

Röviden összefoglalva:

  • PP – polipropilén
  • CPP – „öntve” formázott polipropilén
  • BOPP – biaxiálisan orientált polipropilén

A PP fóliák alkalmazása az élelmiszeriparban

Mind a jól nyúló CastPP és a merevebb BOPP fólia egyaránt alkalmas arra, hogy az élelmiszeriparban csomagolóanyagként használjuk. Azonban, ahogy korábban említettük is, a BOPP fóliák használata jóval elterjedtebb megoldásnak számít a piacon. Közkedvelt BOPP fóliába csomagolt termékek a száraz élelmiszereknek: mint pl. a tészták, müzlik és nassolnivalók – a chipsek. Általában véve a tasakos csomagolási formák mindig PP-ből készülnek. A tejipar is alkalmazza őket pl. túró vagy a jól ismert desszert, a túró rudi csomagolására is.

A SIPOSPACK kizárólagos forgalmazója ezeknek a fólia típusoknak, így ügyfeleinket akár nagy mennyiségben és gyorsan ki tudjuk szolgálni.

A környezetvédelem jegyében

SIPOSPACK-nál nap mint nap foglalkozunk újrahasznosítható csomagolóanyagokkal, és számos tanulmány ismeretében alkalmazzuk a körforgásos gazdaság számára ideális megoldásokat, így a legtöbb termék számára tudunk ajánlani ideális csomagolóanyagot és csomagolást.

*

Ha szeretnél inspirációt nyerni ahhoz, hogy milyen csomagolást válassz termékednek, kövesd Facebook és Instagram oldalunkat!

VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Amennyiben szívesen felzárkóznál a mai csomagolások egyik vezető irányzatával, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén.

 


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!