Környezetbarát csomagolások Olaszországban

Megosztás

Posted by: Gyalog Tibor Category: Hírek Comments: 0

Környezetbarát csomagolások Olaszországban

Nem kérdés, hogy a környezetbarát csomagolások egyre nagyobb teret nyernek a piacon. Nem csak az intézményes tiltás hatására vagy a márkatulajdonosok nyomására, hanem fogyasztói szinten is nagy mértékben megnövekedett irántuk az érdeklődés, hisz egy tudatos vásárló figyel arra, mekkora terhelést jelent a bolygó számára egy adott termék csomagolása. Így az, hogy a jövőben ennél csak meghatározóbb szerepe lesz a környezetbarát csomagolóanyagoknak, nehezen vitatható.

Élenjáró Olaszország

Sokszor azonban nehéz meghatározni, hogy mi magyarok, hol is tartunk ebben a fejlődési folyamatban, viszont az segíthet, ha megnézzük, más országok hogyan gondolkodnak ezzel a témával kapcsolatban. Olaszország egy gyakran emlegetett példa, hisz az elmúlt pár évben számottevően megnövekedett a környezetbarát csomagoló anyagok gyártása az országban.

Olaszország 2019-ben 110 000 tonna komposztálható csomagolóanyagot állítottak elő. 39 250 tonnával többet, mint 2012-ben.

Olaszország élen jár a biodegradálható PLA csomagolások gyártásában, amelyet növényekből állítanak elő. Elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből; kukoricából, rizsből vagy búzából lehet előállítani ezt az anyag szerkezetét. Azontúl, hogy alkalmas arra, hogy csomagolóanyagot készítsünk belőle, gyakran ebből készülnek PLA alapú műanyag evőeszközök vagy poharak is.

Sikerük titka a begyűjtés megszervezése

Erről az anyagról fontos tudni, hogy speciális környezetben, ipari komposztálás útján kell komposztálni, ahol a magasabb hőmérséklet, páratartalom, illetve gőznyomás gond nélkül biztosítható. Viszont Olaszország élen jár annak a tekintetében, hogy megszervezze az újrahasznosítható anyagok begyűjtését. A részletesen kidolgozott irányvonalakból rendszerüket BIOREPACK néven ismeri a nyilvánosság, és annak a legfőbb célja az, hogy 2035-re a csomagolóanyagokból keletkezett hulladék 60%-a lebontható és újrahasznosítható legyen. Ez azt is jelenti, hogy ennél is nagyobb igény lesz a biodegradálható csomagolásokra a piacon.

Követendő példa

Várhatóan – Olaszország példáját követve – a többi Európai Uniós ország is hasonló célkitűzésekkel próbálja csökkenteni a káros anyagok jelenlétét a csomagolóiparban és azon lesz, hogy megoldja az ipari körülmények között lebomló csomagolások begyűjtését. A SIPOSPACK nyomdája felkészült a lebomló anyagokból készült csomagolások iránti érdeklődés megnövekedésére és jelenleg is több féle megoldást kínálunk a terméktulajdonosok számára.

Szeretnél többet megtudni a környezetbarát csomagolásokról? Nézd meg erről szóló videónkat a SIPOS TV Youtube csatornáján:

VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Amennyiben szívesen felzárkóznál a mai csomagolások egyik vezető irányzatával, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén.


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!