A flexonyomtatás története és technológiája

Megosztás

Posted by: Gyalog Tibor Category: Hírek Comments: 0

A flexonyomtatás története és technológiája

A flexonyomtatás a magasnyomás egyik fajtája, mely esetén a nyomtatás egy tekercsről történik, ahol a festékátadás tökéletességét a raszterhenger a nyomóformával való érintkezése határozza meg. Szabadalmát már 1853-ban bejegyezték az Egyesült Államokban, 1890 óta pedig a gyakorlatban is alkalmazni kezdték. 1905-től pedig francia innováció hatására szintetikus anilinfestéket kezdtek használni a nyomtatáshoz, ami olcsóbbá tette a technológia alkalmazását.

Honnan a név?

Nevét onnan kapta, hogy a nyomtatás során egy rugalmas (flexibilis) nyomóformát használnak, ami sok esetben gumiból vagy műanyagból készül. A flexonyomtatás gyorsan száradó festékkel történik, illetve a nyomóforma (klisé) elkészítése időigényes, ezért leginkább nagyobb példányszámú nyomtatás során használják ezt a technológiát. Nem véletlen, hogy a csomagolóiparban ez a legelterjedtebb nyomtatási forma, ahol nem ritka a magas szériaszám.

Előny vagy hátrány?

Egyik előnye azonban pont, hogy ebből a „hátrányából” fakad, azaz a magas példányszámmal való munka gazdaságossá teszi a nyomtatást, hisz az egy darabra levetített költség alacsonyan tartható vele. Viszont nem csak gazdasági okokból érdemes a flexonyomtatást választani, hanem akkor is, ha a festéket papír helyett olyan különlegesebb anyagokra viszik fel, mint pl. a nyújtható fóliák, szálas anyagok, hullámlemezek, kartonok vagy alumínium.

Jellemzően az édesipar termékcsomagolásait (pl. szaloncukor csomagolás) is a flexonyomtatás technológiájával készítik, de a gógyszeriparban használt ún. bliszter csomagolásra (a tabletták adagolását segítő vékony alumínium fólia) is így viszik fel a kívánt festéket.

IPrint nyomdánkban a digitális nyomtatási technológia alkalmazása mellett flexonyomtatással is foglalkozunk, amelyhez egy magasszínvonaló Windmöller & Hölscher Novoflex típusú gépét használunk. Segítségével 9-12 mikron méretű alumíniumra is könnyedén nyomtathatunk, így olyan ügyfeleket is kiszolgálunk, akik kifejezetten ezt a megoldást keresik termékük számára.

A fent említett anyagok közül bármelyiket is választják partnereink, nagy tapasztalattal rendelkező csapatunk segítségével gond nélkül kivitelezzük a csomagolás nyomtatását.

 

Érdekel a nyomtatás története? Nézd meg videónkat, amelyben bemutatjuk a nyomtatás múltját.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Amennyiben szívesen felzárkóznál a mai csomagolások egyik vezető irányzatával, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén.

 

 


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!