Miért van szükségünk csomagolásra?

Megosztás

Posted by: webbranding Category: Hírek Comments: 0

Miért van szükségünk csomagolásra?

Induljunk ki a csomagolásmentes boltokból. Jelenleg elég korlátozott azon termékek köre, melyet csomagolás nélkül lehet forgalmazni. Miért? Ennek oka a higiéniai követelményekben rejlik, ugyanis nagyon nagy kockázat például élelmiszeripari termékeket előállítani és forgalmazni, melyek nincsenek becsomagolva. A csomagolás nem csak azért kell, hogy úgymond legyen miben hazavinni a termékeket, hanem elsősorban és mindenekelőtt élelmiszerbiztonsági szempontból szükséges: az élelmiszereket egyrészt meg kell védeni a káros mikroorganizmusok bejutásától, másrészt meg kell akadályozni, hogy az élelmiszerekben természetes módon lejátszódó  folyamatok beinduljanak. Így biztosítható, hogy az élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók maradjanak a rajtuk jelzett időpontig. A csomagolásnak mindemellett kommunikációs funkciója is van (a marketing funkció mellett), hiszen a fogyasztó így tud információt kapni a termékről, melyre törvényi kötelezettség van, továbbá ezek az információk szükségesek a vásárlói döntéshez. A táplálékallergiában szenvedők és a mentes élelmiszereket igénylők kiszolgálása elképzelhetetlen csomagolás nélkül.
Azt is tudnunk kell, hogy jogszabályok írják elő azt, hogy a csomagolás terén kizárólag ellenőrzött, higiéniai szempontból teljes mértékben megbízható megoldások jöhetnek szóba, ami minden élelmiszertípus esetében más és más.
Nézzük meg egy kicsit a környezetvédelmi oldalról. Üzleti és környezetvédelmi szempontból is pazarlás, hogy a megtermelt élelmiszereknek közel egyharmada válik hulladékká anélkül, hogy felhasználták volna. Az élelmiszerhulladékok mennyiségének növekedése egyszerre vezethető vissza a szállítási útvonalak meghosszabbodására, az átlagos háztartások méretének zsugorodására, valamint a fogyasztói szokások átalakulására. A nagyobb kiszerelésű termékek is ezt a környezettudatos célt szolgálják, azonban az egyszemélyes háztartások terjedése, az alacsony jövedelem (és az élelmiszerpazarlás csökkentése) miatt nagy igény van a kis kiszerelésű, egyadagos termékek iránt. Éppen ezért minden korábbinál fontosabb, hogy az élelmiszergyártók olyan csomagolószereket alkalmazzanak, amelyek képesek a szállítás és az értékesítés során a termékeket a fizikai sérülésektől megvédeni, valamint frissen tartani, továbbá a fogyasztói igényeknek is megfelelnek. Amennyiben gondos csomagolással sikerül megóvnunk egy terméket, összességében tizedannyi erőforrás felhasználására van szükségünk, mintha a tönkrement cikket újra előállíttatjuk.

Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!