Újrahasznosítható vagy hasznosítható csomagolás? Mi a különbség?

Megosztás

Posted by: Gyalog Tibor Category: Újrahasznosítható csomagolások Comments: 0

Újrahasznosítható vagy hasznosítható csomagolás? Mi a különbség?

Részben az EU új irányvonalainak, részben a fogyasztói tudatosságnak köszönhetően a környezetet kímélő csomagolások trendje megszilárdulni látszik a piacon, és hétköznapivá válása mellett mára már egyetlen termékgyártó sem tud elmenni válaszreakció nélkül.

Ahhoz, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után csomagolásunkkal, fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapvető fogalommal, hisz így hozhatjuk meg a legjobb döntést nem csak a termékünk, de a környezetünk számára is.

Szeretnénk, ha a partnereink, termékgyártók és a fogyasztók is jobban megismernék a különböző anyagok természetét, hisz minél többet tudunk ezeknek a tulajdonságairól, annál hatékonyabb és kreatívabb felhasználási módokkal rukkolhatunk elő. Így érhetjük el, hogy a jövőben egyre nagyobb teret nyerjenek a környezetbarát csomagolóanyagok.

A körforgásos csomagolástervezés

A körforgásos csomagolástervezés során arra törekszünk, hogy maga a termékcsomagolás és annak alkotóelemei, anyagai minél tovább és minél magasabb minőségben maradjanak a gazdasági vérkeringésében és ennek következtében minél kevesebb új nyersanyagra legyen szükség.

A piacon számos lehetőség közül választhatunk, amikor eljutunk a csomagolás készíttetéséig. Sok ajánlat eleve a környezetvédelem jegyében az újrahasznosíthatóság ígéretével kecsegtet. Azonban különbséget kell tennünk hasznosítható és újrahasznosítható csomagolások között.

A hasznosíthatóság során, ha pozitív hatású is, egy lineáris folyamat megy végbe, mely azzal jár, hogy a nyersanyagot, amiből a termék készült újra elő kell állítani. Az újrahasznosíthatóság során azonban érvényesül a körforgásos gazdaság elve, hisz olyan anyagokból készül a csomagolás, ami megfelelően kezelve újra és újra felhasználható.

Az újrahasznosítás módszerei

Az újrahasznosítás háromféleképpen történhet. Optimális megoldás a mechanikai úton történő újrahasznosítás, ami akkor hatásos, ha a csomagolás egyetlen tiszta anyagból készül, mint pl. a polipropilén. Ez a korábban használt, különböző műanyagtípusokból álló duplex vagy triplex szerkezetekre jellemzően nem igaz, mert ezek a szerkezetek nem válaszhatók szét mechanikus úton fenntartható módon. A szabályozások regionális különbségei ellenére a laminált szerkezetek (gazdaságos) szétválasztása mindenhol hasonló problémát jelent, tehát egy tisztán polipropilén alapú szerkezetmindenképpen kitűnő választás erre az újrahasznosítási módra.

A kémiai újrahasznosítás kiegészítő technológia olyan műanyaghulladékokhoz, amelyeket mechanikus eljárásokkal nem lehet fenntartható módon újrahasznosítani. Az alapanyagok ilyen fajta újrafeldolgozására alkalmas áramok például a laminált és kompozit műanyagok, az alacsony minőségű, vegyes műanyag-áramok és a szennyezett műanyagok. Egyelőre ez a mód nem érhető el széles körben és sok esetben drága is.

Az energetikai újrahasznosítás akkor érvényesül, ha egyes műanyagokat nem lehet környezetbarát módon újrahasznosítani az alábbi tényezők miatt. Ezen műanyagok esetében az energia-visszanyerés a rendelkezésre álló légerőforrás-hatékonyabb megoldás a hulladéklerakókhoz vagy akár az erőltetett újrahasznosításhoz képest, ennek ellenére a fentiek miatt nem minden ország támogatja ezt a fajta újrahasznosítási módot.

A SIPOSPACK megoldása

A talpas Sipos DOYYPACK tasakok 100%-ban újrahasznosítható PP-ből (polipropilén) készülnek, és így alkalmasak a körforgásos felhasználás számára. A PP csomagolás segítségével partnereink piaci előnyre tehetnek szert és könnyedén felvehetik a versenyt a kevésbé környezetbarát csomagolásban értékesített termékekkel szemben.

A SIPOSPACK-nál nap mint nap foglalkozunk újrahasznosítható csomagolóanyagokkal, és számos tanulmány ismeretében alkalmazzuk a körforgásos gazdaság számára ideális megoldásokat, így a legtöbb termék számára tudunk ajánlani ideális csomagolóanyagot és csomagolást.

Nézd meg legújabb videónkat a hasznosítható csomagolásokról a SIPOS TV Youtube csatornáján.

Ha szeretnél inspirációt nyerni ahhoz, hogy milyen csomagolást válassz termékednek, kövesd Facebook és Instagram oldalunkat!

VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Amennyiben szívesen felzárkóznál a mai csomagolások egyik vezető irányzatával, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén.


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!