Mit jelent a kiterjesztett gyártói felelősség?

Megosztás

Posted by: Papp Noémi Category: Élelmiszer-ipari csomagolás, Hírek, Lebomló csomagolások Comments: 0

Mit jelent a kiterjesztett gyártói felelősség?

Idén június 29-én kormányrendelettel módosították a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szabályait. A módosítás értelmében a csomagolás-összetevőkre az egyes összetevőkre vonatkozó körforgásos kódokat és az azokhoz tartozó kiterjesztett gyártói felelősségi díjtételeket kell alkalmazni.

Nagyon fontos változások történtek a magyar hulladékkezelésben. Július elsejével elindult az a 35 éves hulladékkoncesszió, amit a Mol nyert el, és a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt-hez fog tartozni, vagyis ez a cég fogja országos szinten szervezni a hulladékok begyűjtését, elszállítását és hasznosítását.

 

Ezzel együttesen a gyártócégek, illetve – külföldi előállítás esetén – a forgalmazó cégek kiterjesztett gyártói felelősségi díj (EPR) fizetésére kötelesek szintén július 1-jétől. A díjat a hulladékhasznosítási koncessziót elnyerő MOHU Mol Zrt.-nek kell majd utalniuk.

– Az EPR rendszer kormányrendelete nem önálló új rendelkezés, hanem a környezetvédelmi termékdíjas (Ktdt) szabályozással párhuzamosan értelmezendő és alkalmazandó jogszabály – árnyalja a képet Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára. –  A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer azt jelenti, hogy a gyártók a teljes életcikluson keresztül felelnek és fizetnek az általuk használt csomagolóanyagért. Július 1-jétől ezért a gyártóknak díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Minden terméken van gyártói felelősség, pontosabban kiterjesztett gyártói felelősség, vagyis nem csak a termékért, hanem a csomagolásért is felelős, a csomagolási hulladék kezeléséért is felel minden gyártó. A csomagolóiparban pedig, aki a csomagolást megvalósítja, arra hárul ez a felelősség.

Felmerül a kérdés, hogy ez az egyetlen költség lesz-e a jövőben?

– Megmarad a környezetvédelmi termékdíj is, a kettő párhuzamosan él egymás mellett – magyarázza Nagy Miklós. –  A csomagoláshoz felhasznált zacskó, papír után – a gyártót még a termékdíj is terheli.

Mi most a teendő?

Mindenkire vonatkozik a regisztrációs kötelezettség, azaz minden hulladékot termelő gazdasági szervezetnek regisztrálnia kell az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál. Illetve akinek EPR alá tartozó tevékenysége van – MOL koncessziós szervezetnél is regisztrálnia kell. Az új kötelezettséghez új folyamatok tartoznak, és kétfelé irányuló adatszolgáltatásról beszélhetünk.

A változás összetett problémát eredményezett, mindenkinek elemeznie kell a saját gazdasági folyamatát, hogy ez alapján tudja vezetni a nyilvántartásokat.

– Az online regisztráció – július 1-jétől hatályos, napi nyomon követést ír elő, az adatszolgáltatás negyedéves is lehet (mint a termékdíj törvénynél). De bevallási kötelezettség mindenkit terhel. – magyarázza Nagy Miklós. –  Mi történik akkor, ha valaki nem regisztrál? A hatóság először figyelmezteti, és felhívja a figyelmét az elmaradt kötelezettségre, kéri a bevallást a forgalomról, és utalógos EPR megfizetésére kötelezi a céget. Aki ennek nem tesz eleget, annak akár a termék forgalmazása is megtiltható büntetésként.

A Sipospack Kft. támogatást nyújt a partnereknek, az epr@sipospack.hu  címen lehet információt, segítséget kérni a témában.

 


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!