A csomagolás nagyban befolyásolja az élelmiszerpazarlás csökkentését

Megosztás

Posted by: Papp Noémi Category: Édességipari élelmiszer csomagolás, Élelmiszer-ipari csomagolás, Újrahasznosítható csomagolások Comments: 0

A csomagolás nagyban befolyásolja az élelmiszerpazarlás csökkentését

A környezetünket is terheljük, és a pénztárcánkat sem kíméljük, amikor hagyjuk tönkre menni az ételt és kidobjuk. A jelenség világméreteket öltött, az ENSZ statisztikája szerint a Föld termőfelületének harmadán olyan élelmiszert termelnek meg költségesen, fáradtságosan, amit később kidobnak.

Megdöbbentő adat: a termőföldtől a fogyasztók asztaláig egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kg élelmiszer végzi hulladékként Európában*. Ennek 55%-a háztartásokhoz köthető: egy átlagos uniós állampolgár 70 kg élelmiszert dob ki évente. Nem véletlen, hogy a fenntarthatósági kihívások között szerepel az élelmiszerpazarlás csökkentése. A túltermelés, a túlkínálat, a hosszú szállítási idő is hozzájárul a jelenséghez. Ha a fogyasztók élelemiszerpazarlókká válnak, akkor nem csupán a környezetre káros csomagolás, hanem maga az élelmiszer is szemétté válik, ezzel terhelve a Földet. A „Termőföldtől az asztalig” stratégia részeként az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030-ig a felére csökkenti az egy főre jutó élelmiszerhulladék mennyiségét kiskereskedelmi és fogyasztói szinten.

Mit jelent a pazarlás? Pazarlás akkor történik, amikor olyan étel kerül a szemétbe, amelyet, ha odafigyelünk, még elfogyaszthattunk volna. A lejárt szavatosságú ételek, a sérült csomagolás miatt eladhatatlan ételek is ebbe a csoportba tartoznak.  Van már jogi háttere annak, hogy a lejárt minőségmegőrzési idejű, de még biztonságos élelmiszert adományozás céljára újra lehessen osztani. 2021. márciusában jelent meg az a rendelet, amely lehetővé tette a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek adományozását az Európai Unió területén, ha azok megfelelnek a rendeletben rögzített élelmiszerbiztonsági feltételeknek.  Áprilisban pedig egy másik jogszabály biztosította a lehetőséget a kiskereskedelmi létesítmények számára a friss hús lefagyasztásra és élelmiszer-adományozás céljából történő újraelosztására. Az is felmerült, hogy minőségét megőrzi címkéket el lehetne már hagyni, és elég a fogyaszthatósági időt megadni a vásárlóknak.

Jól csomagolva

A csomagolás tehát nagyban befolyásolja az élelmiszerpazarlás csökkentését. Hogyan? Az élelmiszer-ipari csomagolásokkal kapcsolatban alakultak ki a legnagyobb elvárások, hiszen az emberi fogyasztásra alkalmas termékeket a lehető legnagyobb biztonsággal kell csomagolni – hogy a termék állaga, minősége ne sérüljön, illetve minél tovább megőrizze frissességét. Ha a boltok polcain vagy a hűtőkamrákban állva minél több ideig maradhat egy pékáru, gyümölcs vagy akár müzli, mert ezt a csomagolás támogatja, akkor ezzel hosszú távon mindenki nyerni fog. A Sipospack Kft. régóta arra törekszik, hogy környezetkímélő alternatívákat is tudjon kínálni a megrendelőinek. Épp ezért újrahasznosítható és lebomló csomagolási lehetőség is választható a portfólióból. Ezek biológiai eredetűek, biodegradálhatóak, és iparilag vagy otthon is komposztálhatóak. Egyedülálló a kínálatban a széleskörű fóliatasak gyártási lehetőség, a mikro- és makro-, illetve a lézer perforálás, a flexó vagy digitális nyomtatás, a laminálás.

Kitolt határidők

Fogyasztói társadalmunk elvárásai abban is megmutatkoznak, hogy szeretnénk, ha a boltban vásárolt áru sokáig friss maradna, az élelmiszerek eltarthatóságának határidejét egyre jobban kitoljuk. A megfelelő csomagolópapír választása ezt is támogatja. E mellett az is fontos, hogy a csomagolópapír mennyit árt a környezetének. Az egynemű alapanyagok használatával a Sipospack Kft. lehetővé teszi a hulladék feldolgozóknak, hogy a felhasznált anyag minél gyorsabban és egyszerűbben kerüljön vissza a körforgásába.

Melyiket válasszuk?

A csomagolások tulajdonságai jól illeszkednek az egyes élelmiszertípusokhoz. A PLA csomagolás például biológiai úton 100%-ban lebomlik. Jellemzője, hogy jó oxigén és aromatartó képességgel bír. A papírhoz hasonlóan hajtogatható, valamint hegeszthető, zsír, olaj és alkoholálló. Javasolt felhasználás: pékáruk, tejtermékek, romlandó áruk, friss termékek, címkék, édességek, és snackek.

A cellulose fóliák ránézésre és csomagolási tulajdonságaikat tekintve is nagyon hasonlóak a műanyag fóliához, azonban különlegességük, hogy otthoni körülmények között is komposztálhatóak. 100%-ban lebomlanak. Speciális mázrétegekkel ellátva nyomtatható, hegeszthető, ragasztható, aromatartó, nedvességálló, légáteresztő, illetve további tulajdonságokkal is felruházható. Javasolt felhasználás: zöldség-gyümölcs, sütőipar, édesipar, higiéniai ipar, aszalt gyümölcsök, magok csomagolása, teák, laminálás, és egyéb tasakgyártás.

Az ún. hegedő papír, ami a cég portfóliójában  „Sipos paper” márkanév alatt található száz százalékban újrahasznosítható. Szűz rostpépből készül, hővel hegeszthető – oxigén és ásványiolaj-záró képessége van.. Ennek köszönhetően lehetséges elsődleges csomagolásra használni, mivel a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági feltételeknek is megfelel. Kiváló tulajdonságai miatt ugyanúgy viselkedik a gyártósoron, mint más anyagok. Jól nyomtatható – akár flexo, akár kisebb szériában digitális nyomdával, mérete alakítható. Szerkezete stabil, nem reped, nem szakad, flexibilis, könnyen hajlik, rugalmas. Optikai fehérítőt nem tartalmaz.

A Sipospack Kft. által kínál Doyppack kraft egy anyagból készült, a PP-polipropilén anyagból, s mivel egynemű, maximálisan újrahasznosítható. A cég az egynemű termékeink előállításával támogatja a csomagolóanyagok körforgásba terelését, reciklálhatóságát. Ezzel is csökkentve a környezetünk terhelését és az élelmiszerpazarlást.

*Eurostat felmérése a 2021-es évre vonatkozóan.


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!