Komposztálható fóliák

Megosztás

Posted by: webbranding Category: Hírek Comments: 0

Komposztálható fóliák

A környezetszennyezés, azon belül is a műanyag-csomagolásokból származó hulladék világszerte növekvő problémákat okoz.
Bolygónkon évente százmillió tonnás nagyságrendű műanyaghulladék keletkezik.

Felgyülemlett szemétszigetek az óceánok közepén, műanyag szemét elfogyasztása miatt elpusztult állatok… a téma egyre gyakrabban szerepel a sajtóban is.
A csomagolóipar pedig erősödő hangsúlyt helyez a témára. Szakemberek szerint a legfontosabb lépés a hulladék megfelelő kezelése, újra hasznosítása lenne.

A világ környezettudatosabb részén a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladékok újra hasznosítása többé-kevésbé működik. Nehézséget okoz, hogy az újrahasznosítás egy viszonylag költséges iparág.

A begyűjtés és szortírozás élőmunka igénye nagy. Ráadásul a hatékony újrahasznosítás komoly beruházásokat igényel, amit a szegényebb országok a legjobb szándék ellenére sem tudnak megoldani.

A kérdésre a csomagolóipar a lebomló csomagolóanyagok használatával is megpróbál válaszolni. A lebomló csomagolófóliáknak több típusa létezik. Alapanyag szerint léteznek mesterséges és organikus eredetű lebomló fóliák.
Az organikus eredetű fóliák között a legelterjedtebbek a tejsav alapú (PLA) fóliák. A PLA fóliákat kukoricából előállított tejsav polimerizálásával állítják elő.
Ezen kívül reneszánszukat kezdik élni a cellulóz alapú fóliák, celofánok is. Környezetvédelmi szempontjából fontos kérdés a fólia komposztálhatósága.

Nemzetközi minősítő szervezetek rendszereket dolgoznak ki a komposztálhatóság ellenőrzésére, szavatolására. Az ún. „OK Compost” jelölésű fóliák ipari körülmények között komposztálhatók. Ez azt jelenti, hogy szelektíven kell gyűjteni őket, majd ipari körülmények között lehet komposzttá alakítani.
Környezeti szempontból hatékonyabbak az „OK Compost HOME” minősítésű fóliák, amelyek akár otthoni komposztáló edényekben is lebomlanak. Továbbá léteznek „OK Compost SOIL” és „OK Compost Marine” jelölésű fóliák is, amelyek a talajba vagy a tengerbe kerülve maguktól lebomlanak.
Világpolitikai szinten is egyre komolyabb hangsúlyt kap a környezetvédelem, már-már politikai eszközzé válik. A közelmúltban Kína hulladék embargót vezetett be, a hulladéktárolók pedig rövid idő alatt megteltek a világ más tájain. A helyzet gyors intézkedést igényelt. Ipari nagyhatalmak – így az USA és Németország is – törvényi módosításokat vezetett be. A sajtógépezetben is napi hírré vált a kérdés, ld a szívószálak és fülpiszkálók ellen indított kampányt.
A piacon pedig egyre élénkül a lebomló csomagolások iránti érdeklődés. A lebomló fóliákat most még nagy arányban kisebb specialista cégek állítják elő. Az előállítási költségek miatt a lebomló fóliák ára egyelőre még jelentősen meghaladja a hagyományos fóliák árát. A megnövekedő igény várhatóan át fogja rajzolni a fóliacsomagolás trendjeit, egyúttal az ilyen fóliák is egyre megfizethetőbbekké válnak.

Sipospack Kft mindig figyelt az iparági innovációkra. Most is igyekszünk a trendek élén járni. Egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk a komposztálható fóliákra, hogy egy megfelelő és gazdaságos szortimenttel tudjuk kiszolgálni partnereinket.


Ajánlatkérő

Küldd el ajánlatkérésed, és kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!